Mentorluk Programları'nın Hızlı Yükselişi

Mentorluk Programları'nın Hızlı Yükselişi

Mentorluk Programları’nın Hızlı Yükselişi

Mentorluk, deneyimli veya konusunda uzman bir kişinin, deneyimlerini aktarması ve karşısındaki kişide farkındalık yaratarak aksiyon almaya destek olmasına dayanan bir öğrenme ortaklığı olarak ifade edilebilir. Aslında bugüne kadar informal şekilde yürüyen danışma, dayanışma ve hatta ‘bir bilene sorma’ gibi aktivitelerin daha sistemli ve bilinçli bir şekilde yürütülmesi denilebilir.

Son zamanlarda, Mentorluk Programlarının tüm dünyada hızla hayata geçtiği veya önümüzdeki dönemler için planlama yapıldığı görülüyor. Fortune 500 şirketlerinin %70’inden fazlasında Mentorluk Programları uygulandığı, mentorluk ve mentilik yapmış profesyonellerin 5 kat daha fazla terfi aldığı ve kazançlarının da yüzde 20 oranında daha yüksek olduğu raporlanmış.

Mentorluk süreci, düşünüldüğü gibi sadece mentinin gelişimi değil, mentorun da liderlik becerilerinin gelişimine ivme kazandırıyor. Mentorluk; mentinin kendi güçlü yönleri, değerleri ve ana motivasyon alanlarının daha çok farkına vararak, bilinçli tercihlerle hayatını yönlendirmesine destek olurken; mentorun ise iletişim becerilerini geliştiren, liderlik stiliyle ilgili farkındalığını artıran bir süreç. Diğer yandan bir kişinin hayatında olumlu etki yaratmanın motivasyonu da ayrı bir katkı sağlıyor.

Özellikle birbirimizle dijital platformlardan bağlantı kurduğumuz, ancak bağlantıda olmayı her zamankinden çok arzu ettiğimiz pandemi döneminde, destek-dayanışma ve iş birliğinin gücü inanılmaz bir etki yaratıyor. Bununla birlikte, Mentorluk, kurumların çalışan bağlılığı/ katkısını (engagement) artırmaya yönelik çalışmalarına büyük destek sağlıyor.

Forbes’da yayımlanan bir makaleye göre, sadece 5000+ çalışanı olan büyük kurumlarda değil, daha küçük ölçekli kurumlarda da %200 - %300 oranında Mentorluk Programlarında artış olduğu belirtiliyor. Hedef odaklı, sistematik bir şekilde planlanan ve ölçümlenebilen programlar, akıllı yatırımlar olarak görülerek yeşil ışık yakılıyor. 2021 yılı ve sonrasında bu artışın daha da fazla olması tahmin ediliyor.

TalentFocus olarak yaptığımız araştırmalarda, bu ivmenin Türkiye için de geçerli olduğunu, birçok kurumun bir veya birden fazla Mentorluk Programını hayata geçirdiğini veya planladığını gözlemliyoruz. Bu artışın ana sebeplerinden biri kişiselleştirilmiş gelişim ve çeşitlilik/kapsayıcılık programlarının giderek daha çok tercih edilmesi ve maliyet avantajlı, dijital uygulamaların kurumlar açısından daha cazip bir yatırım olarak görülmesi denilebilir.

Siz 2021 Çalışan Deneyimi planınıza Mentor'luk Programını dahil ettiniz mi? Evet ise nasıl planladınız?

Dilek Gümüşlü